کیست های تخمدانی و تأثیر آن بر بارداری
کیست های تخمدان یکی از مشکلات رایج خانمهای جوان است، به طوری که 5 تا 10 درصد آنها گرفتار آن هستند.
(ادامــه ی مطلب)
یکی از نشانه های این مشکل، کاهش یا قطع کامل تخمک گذاری است. از جمله تأثیرات مختلف این کیست ها، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- ترشح هورمون های مردانه و در نتیجه بروز ویژگی ها و علایم مردانه؛
2- عدم تخمک گذاری یا در سطح پایین؛
3- فقدان قاعدگی در این افراد بسیار رایج است که نتیجه مستقیم وجود کیست ها محسوب می شود؛
4- تأثیر بر متابولیسم عمومی بدن و بخصوص بر ترشح انسولین که ممکن است به چاقی و دیابت مربوط باشد.
از نظر فیزیولوژیک، پزشک با انجام اکوگرافی، مشکل را تشخیص می دهد که تخمدان ها از اندازه عادی بزرگتر و پر از کیست است. او باید احتمال دیگر بیماریها با علایم مشابه (تومور، مشکلات ترشح کورتیکوستروئید و...) را کنار بگذارد.
راه درمان
اولین نکته در درمان کیستهای تخمدانی در اغلب موارد، کاهش اضافه وزن است. در واقع چاقی تأثیر مستقیمی در کاهش ترشح آندروژن دارد و در اکثر موارد موجب بروز اختلال در سیکل قاعدگی و تأخیر در تخمک گذاری می شود.
برای برقراری تعادل هورمونی، اگر خانم قصد بارداری نداشته باشد، قرص ضدبارداری استروپروژسترونی تجویز می شود. داروهای مخصوص ضد هورمون های مردانه نیز ممکن است توصیه شود. قرص های خوراکی دیابت نیز برای مشکلات مقاومت انسولین نیز در بعضی موارد تجویز می شود.
باروری
کاهش وزن در این باره بسیار مهم است، زیرا در اکثر موارد موجب تخمک گذاری مجدد می شود. به نظر می رسد مصرف قرصهای دیابت؛ متفورمین این امر را تسهیل می کند. پس از آن، قرص های القاکننده تخمک گذاری که در رأس آنها «سیترات کلومیفن» قرار دارد، تجویز می شود.
موضوع مهم درباره مصرف این دارو، مقدار دوز آن است که در هر خانم متفاوت است. معمولاً دوز 50 میلی گرم در روز دوم و ششم قاعدگی، در 50 درصد بیماران باعث آزاد شدن تخمک ها می شود. در مورد دیگر نیز دوز دارو بتدریج تا مقدار حداکثر 150 میلی گرم افزایش می یابد. تنها در 30 درصد بیماران، درمان مؤثر نمی شود. کسانی که به دارو جواب داده اند، پس از شش دوره قاعدگی، در 60 درصد موارد باردار می شوند.